De Limburgse Blogger tag

De Limburgse Blogger tag

Je ziet het goed; ik ben weer eens gevraagd om mee te doen aan een tag. Dit keer werd ik uitgenodigd door Audrey. Zij is een Limburgse blogger die ik al een tijdje volg. Zeker een keertje gaan kijken hij haar!

Ik vind de vragen die bij deze tag horen ontzettend leuk. Zoals altijd heb ik geprobeerd er wat moois van te maken voor jullie. Dao gaon ver!

Waar ben jij geboren of waar woon je nu?

Geboren ben ik in dezelfde streek als waar ik nu ook woon. Ik ben namelijk in het ziekenhuis in Maastricht geboren en woon in een dorp zo’n 10 kilometer daarvandaan.

Spreek jij dialect?

Zeker spreek ik dialect. Al begon ik het pas ‘echt’ te praten toen ik een jaar of 13 was. Het gekke is dat het dialect hier iedere kilometer net wat anders in elkaar steekt. Ruw samengevat heb je een wat meer Duits dialect, het Maastrichts en alles wat daarbuiten valt. En dan heb ik het alleen over Zuid-Limburg.

Voor mij is het allemaal niet eenvoudiger dat ik in een dorp woon maar in Maastricht naar de middelbare school ging. Nu hoor ik dus het ene moment “De praots wie ‘nne boer” en het andere moment “Meh jong, wat kals dig wie ‘nne sjeng”. Struggles zeg ik je!

Wie is jouw favoriete bekende Limburger?

Om eerlijk te zijn heb ik sowieso niet zo gek veel verstand van bekende mensen in het algemeen. Zeker niet als het om Nederlandse bekenden gaat. En je kunt je zeker ook wel voorstellen hoe het dan zit met mijn kennis van bekende Limburgers.

Wel vind ik Chantal Janzen een top vrouw! Ik kijk nooit tv. Maar als zij blijft slapen dan vind ik het niet erg om te kijken. Dus voor nu zou ik zeggen dat zij m’n favoriet is.

In welke Limburgse stad ga je het liefste shoppen?

Het is gewoon zo dat als ik zeg dat ik effe ‘naar de stad’ ga, dat ik dan bedoel dat ik naar Maastricht ga. Heerlen, Sittard en al die andere plaatsen, ze liggen op een steenworp afstand. Maar Maastricht is de stad die me het meeste trekt.

Komt dat doordat ik hier in de buurt ben opgegroeid? Misschien. Kom het door de sfeer die er hangt? Wie zal het zeggen. Het is denk ik meer een gevoel. Als je begrijpt wat ik bedoel, haha.

Welk Limburgs eten vind je het lekkerste?

Dat moet toch wel Zuurvlees zijn. Laat ik even eerlijk zijn: I love frietjes. Maar frietjes en zuurvlees, daarmee neem je het begrip genieten naar een heel ander niveau.

Oh en laat ik vlaai vooral niet vergeten. Ik begrijp niet hoe mensen kunnen leven met alleen maar taart. Een lekkere chocoladetaart of taart met fruit mag je me nog voorschotelen. Maar kom alsjeblieft niet aanzetten met van die pure suikercreaties of zo’n afgrijselijke hoop boter die zicht taart laat noemen.

Wat mis jij in Limburg dat ze in de Randstad wel hebben?

Zullen we het eens even over openbaar vervoer hebben? In veel dorpen hier in de omgeving ben je namelijk best wel de sjaak als je aangewezen bent op openbaar vervoer. Als je geluk hebt kun je twee keer per uur met de bus richting de stad reizen. Eenmaal in de stad is het ook niet zo gek veel beter geregeld. Het is best luxe als je ieder kwartier een bus hebt.

Trams hebben we hier niet, wat ik jammer vind. In Den Haag bijvoorbeeld vind ik het super fijn om met de tram te reizen.

En over het treinvervoer ga ik maar liever niet beginnen. Al zijn we op dat gebied niet de enige provincie die te klagen heeft. Ik wijs inderdaad naar de NS…

Hou jij van Limburgse muziek en welke?

Dat ligt eraan. Ik krijg hier waarschijnlijk veel haat voor, maar er is zoveel Limburgse muziek waar ik gewoon niks aan vind. Het is een bepaald tempo, met een zeker klank. Sommige nummers zijn me gewoon te traag en te… blurgh.

Een voorbeeldje dan maar van de muziek die ik niet graag hoor.

Geen ‘schwung’, geen tempo geen niks. En dat is niet erg als het een rustig nummer is. Met piano en een mooie tekst.

Maar als je het mij vraagt mag muziek die bedoeld is om je met carnaval klem te zuipen best wat power hebben. Zoals ‘t volgende nummer.

Voor mij blijft ‘t een lastig iets. Vanwege het feit dat vele Limburgse nummers zo mwah zijn gaat mijn voorkeur tijdens het carnavalsseizoen vaak uit naar de Kölsche muziek. Daar zit meestal nog wat power achter.

En als je het hebt over muziek uit Limburg, dan kan ik de Heideroosjes erg waarderen. Ze zingen nauwelijks in het dialect, maar dat maakt hun teksten niet minder sterk.

Wat mis je het meest aan Limburg als je er niet bent?

Het is niet echt zo dat ik iets mis als ik ergens anders ben. Ja het gaat er hier inderdaad wat gemoedelijker aan toe. Ja de mensen zijn misschien wat meer gastvrij. Ja ik mis zeker m’n zuurvlees en m’n Bufkes. Maar ik vermaak me overal eigenlijk wel prima. Ik denk dat het belangrijkste is dat ik dan gewoon m’n familie mis.

Heb jij bekende of historische plekken in je omgeving?

Maastricht is op zich al een plek met een flinke historie. Maar unieker vind ik de Amerikaanse begraafplaats hier in de buurt. Als het goed is de enige in Nederland.

American Cemetery Margraten

Het is een indrukwekkend gezicht als je al die kruizen ziet staan. Op de begraafplaats liggen ongeveer 8.000 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Mocht je eens een keer in de buurt zijn dan zou ik je zeker aanraden om een keer te gaan kijken.

Heb jij een favoriete Limburgse schrijver?

Heel eerlijk gezegd: nee. Ik weet dat er zat kinderboeken geschreven zijn door Limburgse schrijvers. Die heb ik echter nooit gelezen volgens mij.

Misschien moet ik eens op zoek gaan naar boeken van Limburgse schrijvers die voor mijn leeftijd geschreven zijn. Suggesties zijn welkom.

Wie doet er mee..?

Het is nu de bedoeling dat ik andere mensen ga taggen. Maar heel eerlijk gezegd ken ik niet zoveel Limburgse bloggers. Degenen die ik toevallig ken, waaronder Audrey, hebben hem al ingevuld.

Dus voor iedere Limburgse blogger die dit leest: voel je vrij om hem in te vullen. Stuur me een berichtje als je dat hebt gedaan. Ik lees jullie antwoorden namelijk ook graag :)

En zoals altijd ben ik benieuwd naar wat je van het artikel vond. Heb je wat geleerd, heb je gelachen of heb je suggesties? Laat je maar horen!

Bedankt voor het lezen! – Falco

6 Replies to “De Limburgse Blogger tag”

  1. Geen idee eigenlijk… Sprak op de basisschool altijd Nederlands. En opeens vond ik het tijd dat ik ‘t maar eens begon te praten. Kon het al lang, maar deed ‘t gewoon nooit. Zo praat ik met m’n schoonbroer (echte Sjeng) altijd Nederlands… Gewoon, omdat ik hem leerde kennen toen ik 10 was. M’n ouders spreken gewoon dialect btw.. maar je brengt me daar wel op een ideetje voor een ander artikel :D

 1. Heb je nooit een boek van Jacques Vriens gelezen, vroeger? Er was een tijd dat je bijna verdronk in de Meester Japen die je naar je hoofd werden gegooid. Als onderdeel van Lijster-boeken, bijvoorbeeld.

  Leuke tag, overigens. Ik ben zelf ook in Limburg geboren, maar daar houdt mijn Limburger-zijn ook wel meteen weer bij op. Na de basisschool ben ik naar Brabant vertrokken en heb daarna in Gelderland en Utrecht gewoond. Mijn ouders, allebei afkomstig uit de ‘Randstad’, wonen er wel nog.

  Verder heb ik een teringhekel aan carnaval (voornamelijk de muziek) en versta ik al jaren geen dialect meer.

  1. Dat vraagt iedereen me. Misschien ben ik zo gek, maar ik heb echt nog nooit een boek van hem gelezen. Denk dat ik wel eens wat op school gehoord heb ervan.

   Ah cool, nog een Limburgse blogger :D Ja je merkt echt dat je nu eenmaal van carnaval moet houden. De een vindt het geweldig, de ander vind er geen bal aan. Ik kan het nog net verdragen :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten