Nog even over dat stemmen

Nog even over dat stemmen

Bonjour!

De laatste weken is er veel te horen geweest over stemmen. Toen kwam opeens vandaag wat op Facebook langs en wilde ik er toch graag over schrijven.

Het is nog altijd stemrecht

En voor zover ik weet is het nog geen stemplicht. Of het stemmen verplicht maken een goed of slecht iets zou zijn, dat laat ik hier even achterwege. Het feit dat het geen plicht is betekent ook dat mensen die niet gaan stemmen gerust hun gang kunnen gaan. Laat ze toch. Of blanco stemmen. Mag dat dan weer wel? Want nee dat is zoveel meer waard.

Dit stukje informatie was overigens wel nieuw voor me: blijkbaar is het aantal mensen dat blanco stemt of gewoonweg niet komt opdagen wel wat aan de hoge kant. Al weken moet ik namelijk van alle kanten aanhoren: “Ga stemmen!” Vooral online eigenlijk…

Maar: wees dan ook blij dat er mensen zijn die daadwerkelijk gaan stemmen.

En ga dan niet zeuren als het toevallig niet de partij is waar jij zo fan van bent.

Wilt iemand op de PVV stemmen? Laat hem of haar lekker zijn gang gaan. Ja ik neem expres even deze partij als voorbeeld omdat juist deze groep mensen de meeste kritiek krijgen. Stemmen op de PVV? Daar hebben ze alle recht op. Net als al die anderen die toevallig VVD, CDA, GroenLinks of welke andere partij dan ook stemmen.

Oh en als je dan toch gestemd hebt

Doe dan alsjeblieft niet alsof je zo bijzonder bent. Ik heb zoveel berichten op Facebook en Twitter met hashtags #ikstem #VulHierJePartijIn #WatBenIkBijzonder. Ja erg fijn, en nu?

Ik negeerde het maar. Eventjes. En toen kwam Facebook aan met dit geweldige bericht:

Waarom?

Sinds wanneer is stemmen iets waarvoor je met een berg virtuele aandacht beloond moet worden. ‘Wat goed dat je dat gedaan hebt. Hier heb je een sticker. Ga nu maar buiten spelen.’ Nee echt wtf. Je hebt gewoon gedaan wat je moest doen. Niet meer, niet minder. Want hoewel het geen plicht is, het is toch wel vrij normaal om te gaan stemmen? Daar hebben we al die duizenden berichten op het internet echt niet voor nodig. En als je het niet voor de aandacht doet, waarvoor dan wel?

Ik hoef ook niet te weten waar jullie op stemmen. Net als dat jullie eigenlijk geen donder ermee te maken hebben waar ik op stem. Ik bedoel: waar zijn die scheidingswanden in die hokjes dan nog goed voor?

Oh en als je er op de dag zelf nog niet achter bent WAAR je kunt gaan stemmen. Ga dan alsjeblieft niet. Ik weet niet. Ik vind dat raar. Of ben ik nou gek?

En wat is jouw mening?

Ik ben overigens ook benieuwd naar jullie mening over dit hele gebeuren. Je mag het helemaal oneens zijn met me. Ik ben misschien wat ouderwets en meningen kunnen verschillen. Of ben je het juist eens met me? En anders: wat vond je van het stuk?

Bedankt voor het lezen!

Au revoir – Falco

2 Replies to “Nog even over dat stemmen”

  1. Ik vind het ook wat te ver gaan. Gewoon doodnormale mensen doen opeens alsof ze allemaal twittergoeroes en social influencer zijn door anderen lastig te vallen met dat ze Echt Moeten Gaan Stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten