Waarom doe je dat bloggen nou eigenlijk?

Waarom doe je dat bloggen nou eigenlijk?

De vraag die in de titel staat is me al zo vaak gesteld de afgelopen jaren. Samen met nog wat vergelijkbare vragen. Zo vaak komt het voor dat mensen het niet begrijpen. Ik dacht: schrijf er eens een artikel over. Mogelijk maakt dat wat dingen duidelijk.

Zoveel vragen

Niet alleen vragen mensen me specifiek waarom ik blog. Ook vragen ze me bijvoorbeeld waarom ik in vredesnaam m’n gedachten online gooi. Is dat niet eng? Is dat niet raar? Verder vragen ze me soms hoe het allemaal in z’n werk gaat, hoeveel tijd erin steekt en wat er nu allemaal achter de schermen gebeurt.

Of m’n gedachten online gooien niet eng of raar is?

Dat verschilt van persoon tot persoon. Iemand die hetzelfde doet als ik zal het helemaal niet raar vinden. Iemand die nog nooit artikelen online heeft gegooid zal het vast en zeker een gek idee vinden. Soms is het echter juist fijn even je gedachten online te gooien. In de reacties krijg je soms zo’n toffe antwoorden. Daar kun je soms echt weer iets mee!

Eng is het overigens zeker in het begin. Dat zullen andere bloggers je ook vertellen. Ongeacht wat voor soort content ze maken. Maar door die eerste angst zul je even heen moeten. Na een tijdje weet je niet beter. Plus je krijgt een hoop mensen die je volgen en aanmoedigen. Dan vervaagt die angst vanzelf!

Wat gebeurt er zo allemaal achter de schermen en hoeveel tijd ben je ermee kwijt?

Het ligt er natuurlijk ook aan hoe serieus je met je blog bezig bent. Iedere blogger zal natuurlijk artikelen moet schrijven en online zetten. Voor het stuk promotie van je blog, jezelf en je artikelen ben je dan ook nog eens zelf verantwoordelijk. Daarnaast ben je ook zo een hoop tijd kwijt met contact onderhouden met volgers en andere bloggers. Social Media eist opeens een groot deel van je tijd op. Tot slot is er ook nog altijd wel een of ander technisch onderhoud aan je blog dat zal moeten gebeuren.

Het is dus niet alleen ‘even wat artikeltjes typen’. Maar zeer zeker is het ook afhankelijk van wat je wilt bereiken met je blog. En natuurlijk van je eigen ‘eisen’, bij gebrek aan een beter woord. Zelf leg ik de lat bij elk artikel namelijk erg hoog. Anderen hebben daar weer veel minder last van. Voor mezelf een enorm obstakel, al zeg ik het zelf. Maar daar later meer over!

Waarom doe je het?

De meest gestelde vraag in mijn geval. Ik weet niet hoe dat bij anderen is? Waarom blog ik en waarom zet ik in vredesnaam mijn gedachten online.

Ooit kwam ik erachter dat ik teksten schrijven wel leuk vond. En dat ik dat wel wat meer wilde oefenen. Bloggen leek me daarvoor wel een fijn middel en sindsdien heb ik gemerkt dat ik op het gebied van schrijven vooruit ben gegaan.

Inmiddels zijn daar nog wat redenen bij gekomen. Ik heb door het bloggen een hoop toffe mensen leren kennen en leuk contact met anderen door de artikelen die ik schrijf. Via social media of reacties op mijn blog.

Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze uitkijken naar het moment dat er weer iets van me online komt. Dat het echt even een stukje ontspanning is waar ze op zitten te wachten. Of dat het hun toch weer even door de dag heen sleept. Vind ik toch wel tof om te horen. Weer een ander vind dat m’n artikelen ideaal zijn om te lezen op de wc. Ook prima! Er zijn zoveel mensen die de krant lezen op de wc, haha!

Meerdere redenen kan ik dus noemen om te bloggen. Niet zozeer één specifieke reden. Maar ik leer er nog steeds een hoop door en ik vind het nog steeds ontzettend leuk. Dus ik blijf hier fijn mee doorgaan.

Die reden is wel anders voor iedereen

Wat ik hierboven heb geschreven is puur mijn reden om te bloggen. Iedereen heeft andere redenen om ermee te beginnen. En ieders situatie is natuurlijk ook weer anders.

Wat ik vaak van anderen hoor is dat ze oorspronkelijk zijn begonnen om hun ei kwijt te kunnen. Hun gedachten ergens kwijt te kunnen. Dat kan natuurlijk op papier, maar waarom niet online gooien en misschien van anderen een oplossing krijgen?

Een ander begint puur en alleen om geld te verdienen. Die wil de volgende Beautygloss zijn of noem maar een andere grote, bekende blogger. Bloggen voor de faam en om geld te verdienen. Het is mogelijk, maar vergis je niet door te denken dat je dat wel ‘effe’ lukt.

Wat je reden ook is om te beginnen, het is een prima reden. Als jij wilt bloggen, vloggen, podcasten of wat dan ook: vooral doen! Geniet ervan! Hopelijk haal je eruit wat je eruit hoopt te halen.

En jij dan?

Blog jij al? Wat is dan jouw reden om te bloggen? Blog je nog niet? Zou je het ooit willen doen of waarom juist niet?

Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden!

Bedankt voor het lezen.

Au revoir – Falco

2 Replies to “Waarom doe je dat bloggen nou eigenlijk?”

    1. Dankjewel Anouk, lief! Ik ben blij dat je het schrijven leuk vindt. Hoop ook dat je het bloggen vol blijft houden, het gaat namelijk steeds beter :D En dat je er ontspanning uit haalt is alleen maar goed! Super fijn :D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *