Wat is voor jou ‘de stad’?

In Mijn Gedachten by Falco Renierkens14 Comments

Laatst was ik op een feest en iemand uit de groep vroeg me opeens: “Wat ga je morgen doen?” Ik antwoordde: “Morgen wil ik even de stad in gaan. Ik moet nog wat spullen hebben en uiteraard even lekker lunchen.” Het antwoord van mijn gesprekspartner verraste me enigszins. “Je gaat dus naar Heerlen morgen?”

Volgens mij begrijpen we elkaar niet zo

Want als ik denk aan ‘de stad’ dan is Heerlen niet direct het eerste dat mij te binnen schiet. Ik denk dan eerder aan het Vrijthof, bijvoorbeeld. Met andere woorden: ik denk dan aan Maastricht.

Natuurlijk kan ik uitwijken naar Heerlen, Kerkrade of Sittard. Als ik in een goede bui ben naar Roermond zelfs. Maar naast het feit dat het een pokke end rijden is naar die steden, vind ik Maastricht gewoon veel leuker.

Op de een of andere manier heeft Maastricht ‘iets’ voor mij. En wat is dat ‘iets’ vraag je je misschien af. Ik vind het zelf ook lastig te zeggen. De sfeer, de winkels, de vele mensen, de pleinen met de vele terrassen en zeer zeker ook het lekkere eten. Het is gewoon een gezellige boel.

En al die andere steden hebben dit op de een of andere manier ook wel. Maar toch denk ik: ‘Wat heb ik daar te zoeken?’

Maar meningen verschillen

Daar kwam ik ook achter. Ik kreeg namelijk de opmerking: “Maastricht is toch geen stad!” naar m’n hoofd geslingerd.

Nou ja, dat vind ik dus wel. En dat iemand anders dat niet vind dat is in mijn ogen ook helemaal prima. Iedereen zo zijn eigen voorkeuren. Maar ik vond het wel even bijzonder dat iedereen een ander begrip heeft van wat nou zijn of haar stad is.

Hoe zit dat bij jou eigenlijk. Als ik jou vraag: Wat is voor jou ‘de stad’. Wat zou jouw antwoord dan zijn? Ik ben zeer benieuwd!

Bedankt – Falco

Comments

 1. Voor mij is de stad Zutphen. Brummen ligt 10 minuten rijden van Zutphen af, dus als we naar de stad gaan is dat dus Zutphen. Vroeger als kind was de stad voor mij Amsterdam. De stad waar ik mij altijd zal thuisvoelen.

  1. Author

   Ja snap ik! Denk dat waar je opgegroeid bent toch altijd bij je zal blijven Zutphen ben ik nog nooit geweest… Daar moet verandering in komen!

 2. Voor mij is en blijft de enige stad Maastricht <3 22 jaar gewoond getogen en geboren dat gaat gewoon niet weg. En hoezo Maastricht is geen stad :-P

 3. Zitterd. Ben ik zovaak geweest. Uitgaan super gezellige carnavalsfeesten en andere feesten :)

 4. Ben geboren in A’dam dus dat is voor mij de stad. Veel te druk tegenwoordig om nog regelmatig te komen. Maar wel thuisgevoel. Daar gaat het om volgens mij toch? ;)

  1. Author

   Inderdaad, als je je er maar thuis voelt! En ik ben al een aantal keer in Amsterdam geweest en ik snap wat je bedoelt met drukte. In dat opzicht is Maastricht wat rustiger, maar het is dan uiteraard ook wat kleiner. Assen is overigens ook niet verkeerd :)

 5. Ligt er maar aan waar je woont, denk ik. Nu is ‘de stad’ Utrecht. Toen ik in Grave woonde was ‘de stad’ Nijmegen -toen ik in Nijmegen woonde ook, trouwens- en als ik bij mijn ouders in Z-Limburg ben is ’t Maastricht.

Laat hieronder een reactie achter :)