Je ouders met U aanspreken?

Je ouders met U aanspreken?

Hoe het in de rest van Nederland zit weet ik zo goed even niet. Ik ben in Zuid-Limburg opgegroeid en daar maak ik heel vaak mee dat kinderen hun ouders aan spreken met U. Tot op de dag van vandaag heb ik geen flauw idee waarom men dat doet. En heb ik eigenlijk ook nooit het lef gehad om ernaar te vragen.

Je zou denken dat je er op een gegeven moment aan went. Telkens als ik het iemand hoor doen vraag ik me echter weer af: waarom doe je dat eigenlijk?

Is het om respect te tonen tegenover je ouders? Is het gewoon een traditie van vroeger of een traditie van de regio of provincie? Is er een andere reden waarom mensen dit doen? Ik heb het me vaak genoeg afgevraagd hoor.

Ligt het aan een Duitse invloed?

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ik begrijp niet waarom mensen het doen. M’n moeder komt uit Duitsland en m’n vader heeft zowat z’n hele leven in Duitsland of voor Duitse firma’s gewerkt. Misschien ben ik te Duits opgevoed? Want voor zover ik weet is het in Duitsland heel gebruikelijk om je vriendenkring en familie met ‘je’ aan te spreken. Zo doe ik dat ook. Zelfs bij m’n oma!

Mogelijk heeft dat er juist ook weer helemaal niets mee te maken. Zoals ik eerder al zei weet ik niet goed hoe dit in de rest van Nederland gebruikelijk is. Vandaar dat ik dit artikel schrijf. Doet een Fries dit (in het Nederlands) anders dan een Brabander? En doen ze het in Zeeland weer anders dan in Utrecht?

Zoveel vragen…

Tijd dus om jullie aan het woord te laten! Waar ben jij opgegroeid en hoe wordt dit in jouw familie gedaan? Misschien kom ik er zo eindelijk achter waarom sommige mensen het op een andere manier doen. Want, begrijp me niet verkeerd, elke manier is de juiste. Het is slechts iets waar ik niet aan gewend ben en ik ben toch wel nieuwsgierig naar het antwoord!

Bedankt voor het lezen! – Falco

6 Replies to “Je ouders met U aanspreken?”

    1. Dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Met jongere mensen doe ik het eigenlijk niet. Behalve als het zakelijk is of als ik ergens in een restaurant word bediend door iemand van mijn leeftijd dan wil ik diegene nog wel eens met u aanspreken. Ouderen doe ik voornamelijk met u aanspreken tot wordt gezegd dat ik mag ‘Duzen’ zoals de Duitsers dat noemen :)

  1. Familie is altijd ‘je’ geweest bij mij. Bij anderen wissel ik af. Als ik een (onbekend) iemand van mijn eigen leeftijd tegenkom zeg ik ook altijd ‘je’. Oudere mensen is ff aftasten vaak. Beginnen met U, totdat ze iets anders aangeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten