Waarop kunnen we elkaar eigenlijk beoordelen?

Waarop kunnen we elkaar eigenlijk beoordelen?

Deze blogpost heb ik totaal niet voorbereid en ik heb terwijl ik dit begin te typen nog niet echt een idee hoe ik mijn boodschap wil overbrengen. Maar ik weet ongeveer wat ik wil zeggen en dat lijkt me voor nu even voldoende.

Want de vraag die ik in de titel stel zegt misschien al genoeg tegen jou wat ik probeer over te brengen. Voor de zekerheid stel ik de vraag nog een keer:

Waarop kunnen we elkaar eigenlijk beoordelen?

We zijn zo snel om een bepaald oordeel over een ander klaar te hebben staan. En ik vraag me juist af hoe het zou zijn als we nou eens wat afwachtender waren. Gewoon eens het gesprek aangaan met de ander en er dan op die manier, met een open instelling, achter komen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Zo zag ik laatst een persoon die een groot deel van zijn lichaam onder de tatoeages heeft zitten. Daar kan ik dan wat van vinden en denken dat ik meteen weet hoe die persoon in elkaar steekt. Want diegene zal vast en zeker asociaal zijn en misschien wel meermaals in aanraking zijn gekomen met de politie.

Zo doen veel mensen dat. En daar vind ik dan weer wat van. Noem me zweverig of hoe je het wilt noemen. Don’t care.

En mocht bovenstaand voorbeeld je niet echt overtuigen dan heb ik er nog een paar:

  • Iemand die overgewicht heeft is vast lui en propt zich alleen maar vol, heeft geen zelfcontrole en weet ik wat nog meer allemaal
  • Iemand die bepaalde muziek luistert is vast ontzettend agressief of gebruikt veel drugs
  • Mensen die graag naar de kerk gaan vinden we massaal minder intelligent
  • Je op een bepaalde manier kleden maakt je minder betrouwbaar, sletterig of vul zelf maar in

Zo zijn er nog tientallen dingen waarop we elkaar kunnen beoordelen. We zien iemand vluchtig of horen het kleinste stukje informatie over iemand en hop daar staan we al klaar met een volledige analyse van diegene.

Dat probeer ik gewoon even niet meer te doen

Eerlijk is eerlijk: dat lukt me ook niet altijd hoor. Ik zit ook met bepaalde vooroordelen. Maar het feit dat ik het probeer daar ben ik al trots op.

Gewoon, los van het feit wat ik gehoord heb over iemand of hoe diegene eruit ziet, open het gesprek aangaan. Sommige mensen steken echt heel anders in elkaar dan je zou denken en dat vind ik reuze interessant.

Natuurlijk ben ik ook gewoon benieuwd naar jullie mening hierover. Ben je het met me eens? Zouden we elkaar niet zo snel moeten beoordelen, of sla ik hier volledig de plank mis?

Laat het me weten in een reactie :D

One Reply to “Waarop kunnen we elkaar eigenlijk beoordelen?”

  1. Ik weet niet of het naar de kerk gaan zelf de reden is dat die mensen soms minder intelligent gevonden worden. Ik denk dat het eerder te maken heeft met het geloven in fantasiefiguren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten