Windows toch maar uit het raam gegooid

Windows toch maar uit het raam gegooid

Daar zat ik dan ooit. Trots en blij met m’n nieuwe laptop. Volgens mij was het in het jaar 2014 of 2015. In Windows termen in elk geval een eeuwigheid geleden.

Toen gebruikte ik niet eens Windows 10

Ik weet het, ik weet het. Wat ontzettend ouderwets! Ik gebruikte nog net niet Windows 7. De laptop werd standaard geleverd met Windows 8. Ja ja, in 2018 lijkt dat net zo oud als Windows 95.

Maar goed. Een tijd later deed ik de upgrade naar Windows 8.1. En uiteindelijk wilde ik toch wel overstappen naar Windows 10. Dat was immers het meest moderne, dus het was vrij logisch dat ik die gratis upgrade deed.

En in het begin was Windows 10 nog zo mooi

Minder ’tablet’ achtig. Minder uit je bureaublad gezogen worden omdat je per ongeluk op de Windows toets gedrukt hebt.

Windows 10 had een ‘lekker strak’ design. Het leek wat minder ‘plofkip’ dan Windows 8.1. Op een schone installatie liep het nog lekker soepel. Ik moet zeggen dat ik ook vrij weinig problemen heb gehad met software die niet wilde meewerken of apparaten die niet herkend werden.

Maar oh my god na een tijdje werken met dat k*tsysteem

Ik heb m’n laptop meermaals bijna door de kamer gesmeten. Issues met disk usage. Microsoft die nog net niet wilt weten hoe ik m’n koffie in de ochtend bereid. Microsoft die vindt dat ik bepaalde software op m’n laptop nodig heb. Maar vooral: updates.

Moet ik nog meer zeggen? I think not. (en ja ik ben vast een hele hoop frustratie dingen vergeten maar die heb ik alweer verdrongen)

Ik was het zat

Klaar met de traagheid van m’n systeem ben ik maar wat Linux varianten gaan vergelijken. Enkele jaren terug heb ik al gedurende een periode gebruik gemaakt van Ubuntu. En uiteindelijk is ook daar weer m’n keuze op gevallen. Maar dan deze keer Ubuntu Mate, voor  degene die het interesseert.

En waarom ook niet. De software waar ik gebruik van maakte op Windows, daar was 90% ook een Linux variant voor te vinden. De games die ik wil spelen kan ik ook via Steam spelen op Linux. Tsja, en verder mis ik eigenlijk niet zoveel.

Het is tenminste weer lekker werken zo

Alles werkt weer lekker snel. Ik heb inmiddels wat dingen zo aangepast zoals ik ze fijn vind. Tot nu toe werkt alles. Zelfs de tekentablet werd in 1x herkend.

Overigens moet ik wel erbij vermelden dat de installatie deze keer even geen pretje was. Maar dat was ik ook een beetje zelf schuld. Misschien dat ik er later nog een artikel aan wijd. Mogelijk heeft iemand er iets aan en kunnen de domme fouten die ik maakte voorkomen worden.

In elk geval werkt nu alles weer

Ik hoop de levensduur van m’n laptop met Linux nu nog wat op te rekken. En daarnaast leer ik er ook weer een hoop van. De basis commando’s (want sommige dingen moet je toch echt doen in de terminal – Zo’n venster met allemaal van die enge tekentjes) ken ik inmiddels wel. Maar er is nog een hoop meer. En eigenlijk vind ik het wel hartstikke leuk zo ook.

Mocht je trouwens ook geïnteresseerd zijn in Linux of wil je misschien overstappen? Stuur me gerust een bericht via social media of e-mail. Ik geef je graag antwoord op je vragen :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies. Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten